REUS GOS 2019 / #02a / Uvod

Aparati in naprave za delo in zabavo v domačem okolju

Digitalizacija na vseh področjih življenja prispeva k vse večjemu številu elektronskih aparatov in naprav za delo in zabavo doma. Pri tem se število prenosnih računalnikov in igralnih konzol povečuje, zastarela katodna tehnologija pa je še vedno prisotna v nekaterih slovenskih gospodinjstvih, čeprav počasi tone v pozabo.

V Raziskavi energetske učinkovitosti Slovenije – REUS GOS 2019 smo 1.002 gospodinjstev povprašali po vrsti in številu elektronskih aparatov in naprav za delo in zabavo, kot so prenosniki in namizni računalniki, televizorji, hišni kini ali igralne konzole. Skoraj vsa slovenska gospodinjstva imajo različne televizijske sprejemnike in prenosnike.

Ključne ugotovitve analize v infografikah

Najpogosteje uporabljani elektronski aparati in naprave za delo in zabavo so prenosniki (82 %), LCD-televizorji (62 %), namizni računalniki (50%) in glasbeni stolp / radio (43 %). Sledijo: LED-televizorji (26 %), igralne konzole (16 %), hišni kini (13 %), katodni televizorji (13 %), plazma televizorji (10 %) in OLED-televizorji (2 %).

Pri prenosnih računalnikih lahko opazimo pozitiven trend pri dnevni vklopljenosti: povečal se je delež gospodinjstev, ki imajo računalnik vklopljen manj kod 1 uro in zmanjšal se je delež gospodinjstev, ki imajo računalnik vklopljen od 1 do 10 ure na dan.

Pozitiven trend lahko opazimo tudi pri dnevni vklopljenosti LCD-televizorjev povečal se je delež tistih, ki imajo televizor vklopljen do 3 ur na dan in zmanjšal se je delež tistih, ki imajo televizor vklopljen od 3 do 10 ur na dan.

Rezultat analize

Najpogosteje uporabljani elektronski aparati in naprave za delo in zabavo so prenosni računalniki, LCD-televizorji, namizni računalniki in glasbeni stolp oz. radio. Pri uporabi elektronskih aparatov lahko opazimo, da se je delež gospodinjstev, kjer so aparati vklopljeni do ene ure na dan, znatno povečal. Domnevamo, da je trend posledica naraščajočega števila ljudi, ki več časa namenjajo uporabi pametnih telefonov.

Rajko Dolinšek - Informa Echo / Raziskava REUS
Rajko Dolinšek

Preberite celotno analizo
povzeto po Raziskavi REUS

Preverite kazalec okolja
Agencije RS za okolje (ARSO)