#04 blog 2019

Koliko avtomobilov uporabljajo v slovenskih gospodinjstvih

Prevoz je pomemben dejavnik, ki vpliva na škodljive izpuste. Ob Svetovnem dnevu Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, na podlagi izsledkov zadnje raziskave REUS preverjamo koliko avtomobilov uporabljajo v slovenskih gospodinjstvih.

Prevoz ima na okolje precejšen vpliv. Kljub temu, da sodobni avtomobili ustvarjajo manj škodljivih izpustov v primerjavi z avtomobili iz sredine 20. stoletja, število avtomobilov in prevoženih kilometrov nenehno naraščata. S tem se povečuje tudi količina izpustov škodljivih snovi v okolje.

Rezultati Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 kažejo, da ima velika večina (96 %) od 1.015 anketiranih gospodinjstev v lasti vsaj en osebni avtomobil

Ključna ugotovitev analize v infografiki

V primerjavi s preteklim merjenjem se je zmanjšal delež gospodinjstev brez avtomobila (2017: 4 %; 2015: 8 %). Od 965 anketiranih gospodinjstev, ki imajo avtomobile, ima slaba polovica (48 %) en, dobra tretjina (37 %) dva, vsako deseto gospodinjstvo (10%) pa tri avtomobile ali več.

Koliko avtomobilov uporabljajo v slovenskih gospodinjstvih / Raziskava REUS 2017

Rezultat analize

Velika večina slovenskih gospodinjstev ima v lasti vsaj en osebni avtomobil. V primerjavi s preteklim merjenjem se je zmanjšal delež gospodinjstev brez avtomobila.

Rajko Dolinšek / Raziskava REUSRajko Dolinšek

Preberite celotno analizo
povzeto po Raziskavi REUS

Preverite kazalec okolja
Agencije RS za okolje (ARSO)